Regisseur Theu Boermans is voor zijn muzikale voorstelling over Mozart op zoek naar in totaal duizend koorleden. Amadeus moet vanaf juni in de theaters te zien zijn.

"We benaderen regionale koren om mee te werken", vertelt de theatermaker aan het AD. De voorstelling Amadeus reist vanaf september langs onder meer Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Heerlen en Groningen. Naast de regionale koren heeft Boermans een vast orkest tot zijn beschikking, dat deel uit moet gaan maken van de voorstelling.

Amadeus werd eind jaren zeventig voor het eerst opgevoerd. Het stuk gaat over Wolfgang Amadeus Mozart en tijdgenoot Antonio Salieri, een gedreven componist die gefrustreerd is omdat hij jaloers is op het talent van zijn jonge collega.

In 1984 kwam er een verfilming, die werd bekroond met acht Oscars. Boermans permitteert zich naar eigen zeggen enkele vrijheden in het verhaal om associaties met het heden te maken.

Boermans regisseerde uiteenlopende theatervoorstellingen, waaronder grote producties als Soldaat van Oranje en ANNE. Tussen 2011 en 2017 was hij artistiek directeur van het Nationale Toneel.