Een onafhankelijke jury heeft zes nominaties voor de World Press Photo of the Year 2019 bekendgemaakt.

De jury maakte een selectie uit 78.801 inzendingen. In totaal zijn er 43 nominaties, in categorieën als sport, natuur en portretten. In deze editie is ook een nieuwe prijs: Verhaal van het Jaar.

Hieronder de zes nominaties voor de hoofdcompetitie van World Press Photo: Foto van het Jaar 2019.

Huilend meisje dat toekijkt hoe haar moeder wordt gefouilleerd aan de Mexicaans-Amerikaanse grens in Texas. (John Moore, Verenigde Staten, Getty Images)

Slachtoffers van een gifgasaanval worden behandeld in het Syrische Oost-Ghouta. (Mohammed Badra, Syrië, EPA)

De verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Een man probeert de pers tegen te houden die zich heeft verzameld bij het Saoedische consulaat in Istanboel. (Chris McGrath, Australië, Getty Images)

Een weesjongetje loopt langs een muur met tekeningen van granaatwerpers, maar ook een antilope, in Tsjaad, waar zich een humanitaire crisis voltrekt door een combinatie van politieke conflicten en klimaatproblemen. (Marco Gualazzini, Italië, Contrasto)

Yorladis is voor de zesde keer zwanger, nadat vijf andere zwangerschappen werden afgebroken tijdens haar tijd bij de FARC. (Catalina Martin-Chico, Frankrijk/Spanje, Panos)

Een lid van een vrouwelijke antistroperijeenheid in Zimbabwe, de Akashinga (de dapperen), tijdens een training. (Brent Stirton, Zuid-Afrika, Getty Images)

Er zijn twee Nederlanders genomineerd. Allereerst Pieter ten Hoopen in de categorie Serie van het Jaar, voor zijn fotoserie van de migrantenkaravaan.

Jasper Doest maakt kans op een prijs in de categorie Natuur (enkel) en Natuur (series). Hij maakte een foto van flamingo's in een dierenopvang.

De winnaars van de World Press Photo worden op 11 april bekendgemaakt in Amsterdam.