De Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld is overleden. De hoofdontwerper van het Franse modehuis Chanel is 85 jaar oud geworden.

Lagerfeld voelde zich al enige tijd niet goed en is in Parijs overleden. Hij was begin dit jaar voor het eerst in 36 jaar afwezig bij de presentatie van een nieuwe Chanel-collectie, traditioneel kwam hij aan het einde van de show tevoorschijn om alle aanwezigen te bedanken.

Lagerfelds rechterhand Virginie Viard zal de overleden ontwerper vervangen, maakt Chanel bekend. Het is niet duidelijk of haar aanstelling van tijdelijke aard is. Viard werkte dertig jaar samen met Lagerfeld.

Karl Lagerfeld over dunne modellen, boerka's en Merkel
165
Karl Lagerfeld over dunne modellen, boerka's en Merkel

Lagerfeld introduceerde de twee C's op kleding

Lagerfeld werkte al jarenlang in de mode-industrie voor merken als Jean Patou, Tiziani en Chloé, toen hij in 1983 hoofdontwerper werd bij Chanel. Inmiddels kenmerkende onderdelen van het bekende modemerk, zoals het gebruik van het logo met de twee C's op kleding, de kettingen en het verwerken van tweed, werden geïntroduceerd door de Duitser.

De ontwerpen van Lagerfeld zorgden ervoor dat het merk uitgroeide tot wereldwijd een van de bekendste merken en hij maakte diverse lijnen die, in tegenstelling tot eerdere ontwerpen, ook draagbaar zijn voor een groter publiek. "Coco Chanel (de oprichter van Chanel) zou dit vreselijk gevonden hebben", stelde Lagerfeld meermaals. De ontwerper stond bekend als een innovatieve ontwerper die oog had voor toekomstige trends.

Fotograaf en kattenliefhebber

In 1987 breidde Lagerfeld zijn cv uit door ook als fotograaf aan de slag te gaan. Hij fotografeerde modecampagnes van zijn eigen label en deed aan kunstfotografie.

Na zijn relatie met de in 1989 overleden Jacques de Bascher werd Lagerfeld niet meer aan een nieuwe partner gekoppeld. In 2012 kwam er echter een andere liefde in zijn leven: kat Choupette. De ontwerper zei ooit te willen trouwen met de witte kat, die hij inzette bij campagnes.

In 2017 ontving Lagerfeld, na afloop van de Chanel-modeshow, La Médaille Grand Vermeil de la Ville de Paris, de belangrijkste ereprijs die de Franse stad aan Parijzenaren uitdeelt. "Je maakt Parijs magischer", zei burgemeester Anne Hidalgo bij de uitreiking.