Mira van der Lubbe, de dochter van Huub van der Lubbe, draagt het borstkankergen en wil haar borsten preventief laten verwijderen. Tijdens haar theatertour staat ze stil bij de ingreep.

De 31-jarige Van der Lubbe vertelt in de voorstelling Maak van je shit een hit hoe eerst haar oma, toen haar moeder en later ook zij met borstkanker geconfronteerd werd.

"Van een vrolijke twintiger veranderde ik in een vrouw die moest nadenken over het preventief verwijderen van haar borsten", vertelt ze in de Volkskrant. "En had ik een kinderwens? Dan kon ik maar beter gauw beginnen, zeiden de dokters."

'Op mijn tachtigste nog mooie tieten'

Ze vult haar eigen ervaringen in de voorstelling aan met teksten van haar vader, de zanger van de populaire Nederlandstalige band De Dijk. Ze schrijft ook eigen nummers. Bijvoorbeeld over wat vrouwelijkheid voor haar behelst.

"Als er niet al een tumor in je borst zit, kunnen ze ze perfect reconstrueren. En dan heb ik op mijn tachtigste nog mooie tieten", aldus Van der Lubbe. "Tijdens het piekeren erover besefte ik bovendien dat voor mijn gevoel van vrouwelijkheid mijn lange haar belangrijker is. Dus misschien dat kaal worden door de chemo voor mij uiteindelijk wel erger zou zijn."

De voorstelling Maak van je shit een hit is nog tot en met 17 februari te zien.