Freek de Jonge zit in de nadagen van zijn carrière als cabaretier. De 74-jarige Groninger beseft dat hij "bezig is de zaak af te ronden".

De Jonge zegt in de Volkskrant dat hij soms zelfs verkrampt op het podium staat. "En misschien is die verkramptheid ook wel het gevolg van het feit dat ik het allemaal te ernstig neem. De voorstelling, mijn positie. Zonder het al te zeer op de spits te drijven: ik word zo langzamerhand uitgeschakeld. Het is onherroepelijk duidelijk dat ik bezig ben de zaak af te ronden", aldus de cabaretier in gesprek met de krant.

Op zijn elfde stond De Jonge al voor het eerst op het podium. Zo'n 63 jaar later is hij nog steeds op de bühne te vinden. De cabaretier merkt aan zichzelf dat het hem steeds meer moeite kost dezelfde kwaliteit te leveren.

"Fysiek. De zaak bij elkaar houden, qua geheugen. Soms moet ik wachten tot het juiste woord me te binnen schiet. Als je jong bent, wordt de tijd gefrustreerd doordat je te snel wilt, geen rust hebt; naarmate je ouder wordt wil je soms te snel voor het tempo dat je aankan", is De Jonge eerlijk.

De Jonge toert momenteel met zijn show De Suppoost door Nederland. Naar aanleiding van een recensie die nog geschreven moest worden, besloot de cabaretier contact op te nemen met een journalist van de Volkskrant, die daar direct een interview van maakte.