Theatermaker Jetse Batelaan wordt als eerste Nederlander ooit bekroond met de Zilveren Leeuw voor theater, op de Biënnale van Venetië. Hij krijgt de prijs voor zijn jeugdvoorstelling Het verhaal van het verhaal, waarmee het festival op 22 juli wordt geopend.

Het is voor het eerst in vijftig jaar dat het prestigieuze festival jeugdtheater programmeert, meldt de Volkskrant. Batelaan wordt geprezen om zijn innovaties met kindervoorstellingen, waarmee hij een "vorm van magie op het podium neerzet die zelfs de meest sceptische kijkers weet te verleiden".

De veertigjarige Batelaan is als artistiek leider verbonden aan Theater Artemis en heeft daar uiteenlopende kindervoorstellingen voor gemaakt. Hij zet daarbij regelmatig conventies speels op zijn kop.

In zijn winnende voorstelling liet de regisseur de jonge hoofdpersoon - getoond als een pratende, 6 meter hoge Beyoncé-pop - zoeken naar het begin van een verhaal op een podium dat zich vulde met gekke decorstukken. Met de voorstelling Oorlog, die tevens in Venetië wordt vertoond, bracht hij het concept van oorlogsvoering terug naar een kinderlijk niveau.

De tweejaarlijkse Biënnale van Venetië bestaat sinds 1895 en wordt gezien als het belangrijkste evenement van de kunstwereld. Dit jaar vindt het plaats tussen mei en november. Het theatergedeelte begint op 22 juli en eindigt op 5 augustus.