Het Nationale Ballet heeft dansdramaturge Peggy Olislaegers in de arm genomen om het gezelschap extra goed bij de tijd te houden. Ze zijn daarmee naar eigen zeggen het eerste dansgezelschap ter wereld dat een dergelijke stimulator en antenne aanstelt om de balletkunst relevant te houden.

In de onafhankelijke functie van 'associate on research & development' moet Olislaegers voorkomen dat het creatieve team hinder ondervindt van oude patronen en inzichten uit de balletwereld, en moet ze stimuleren dat de voelsprieten optimaal worden uitgestrekt naar de moderne tijd.

Het Nationale Ballet wil intussen zijn taak om het danserfgoed, dat teruggaat tot de zeventiende eeuw, te bewaren uiterst serieus blijven nemen. Toch mag deze taak niet belemmerend werken, vindt het gezelschap. Het wil met de benoeming bepaalde processen bevorderen die nu vaak nog wat langzaam verlopen.

Olislaegers moet niet alleen op de interne werkwijzen letten, maar ook bezien wat het gezelschap naar buiten toe moet doen; minder vanuit alleen westerse culturele waarden kijken, bijvoorbeeld. Ze werkt met gezelschappen in diverse landen, zoals Groot-Brittannië, Duitsland en Italië. Ze houdt zich ook met zeer eigentijdse ontwikkelingen bezig, waaronder die in de hiphopscene.

Het Nationale Ballet organiseert medio februari in Amsterdam zijn tweede internationale balletconferentie, Positioning Ballet. Daar wordt dan opnieuw de internationale top van de balletwereld verwacht om te debatteren over en te reflecteren op actuele thema's in de dans. Circa veertig artistiek directeuren zijn van de partij, net als choreografen, dansers en festivaldirecteuren. De conferentie wordt geopend door cultuurminister Ingrid van Engelshoven.