Museum Het Mauritshuis in Den Haag gaat in het najaar nieuw onderzoek doen naar twee schilderijen uit de eigen verzameling, om vast te stellen of ze van de hand van Rembrandt zijn.

De twijfelgevallen zijn Studie van een oude man uit 1650 enTronie van een oude man uit ongeveer 1630. De schilderijen werden in 1891 en 1892 als echte Rembrandts gekocht door de toenmalige baas van het Mauritshuis, Abraham Bredius.

Al tientallen jaren twijfelen andere kenners over de authenticiteit van de twee schilderwerken. Deskundigen zullen met de nieuwste technieken pogen om uitsluitsel te geven. Intussen zullen de schilderijen ook gerestaureerd worden. Daarbij worden de vele latere overschilderingen verwijderd om de werken nog grondiger te kunnen onderzoeken.

Beide werken zijn 'tronies' en stellen dus niet een echte persoon voor, maar een type of een emotie. De Studie van een oude man werd in de negentiende eeuw aangezien voor de broer van Rembrandt en de Tronie van een oude man voor de vader van de kunstenaar.

Inmiddels is wel vastgesteld dat er mensen zijn afgebeeld die vaker model zaten in het atelier van Rembrandt, aldus hoofd collectie Edwin Buijsen, maar dat wil nog niet zeggen dat hij ze zelf heeft geschilderd. De twijfels over het vermeende portret van de broer zijn op het ogenblik nog wat groter dan die over het werk dat tijdelijk voor de vader werd versleten.

Het schilderij met de broer doet ook sterk denken aan een schilderij van een man met een gouden helm in Berlijn, dat inmiddels ook niet meer voor een Rembrandt wordt gehouden.

Twijfelgevallen in themajaar te zien in Rembrandt-tentoonstelling

De twee schilderijen zijn voorlopig te zien tijdens de Rembrandt-tentoonstelling in het Mauritshuis die woensdagavond, tegelijk met het themajaar Rembrandt en de Gouden Eeuw, wordt geopend door prinses Beatrix.

De expositie toont alle achttien schilderijen van het Mauritshuis die ooit als een Rembrandt zijn verworven; elf echte, vijf afvallers en de twee twijfelgevallen.