Een verloren gewaande schets van de schilder Peter Paul Rubens is door experts als authentiek aangemerkt. Een dergelijke vondst is "uitzonderlijk", omdat tientallen jaren geleden voor het laatst een Rubens was gevonden.

Een Vlaamse particulier bood het werk De seculiere hiërarchie in 2018 ter onderzoek aan. Uit het onderzoek blijkt nu dat het inderdaad om een echte Rubens gaat, schrijft de Volkskrant dinsdag.

Het werk maakt deel uit van een reeks ontwerpen voor een tapijtserie voor een klooster in Madrid. Het gaat om een schets voor een wandtapijt op de rechterkant van een deur.

Door de jaren heen hebben verschillende restauratoren met een gebrek aan expertise geprobeerd het werk te veranderen door het over te schilderen of bij te schaven. Een gave schets van Rubens kan rond de 5 miljoen euro opleveren, maar door de beschadigingen wordt zo'n bedrag met dit werk niet gehaald, zeggen de experts tegen de Volkskrant.

De vraag is of restauratoren nu gaan proberen het originele werk te herstellen en de overschilderingen ongedaan te maken. Een dergelijke onderneming is niet zonder risico, waarschuwt Willem Jan Hoogsteder, eigenaar van de kunsthandel waar het werk werd aangeboden. De originele voorstelling is volgens hem niet automatisch aantrekkelijker dan die met latere toevoegingen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!