Het Luther Museum wordt deze zomer geopend. Het museum wordt gevestigd in het voormalige Lutherse mannen- en vrouwenhuis De Wittenberg.

Daar zal dan een permanente tentoonstelling te zien zijn met voorwerpen die te maken hebben met de reformator Maarten Luther, schrijft Trouw maandag.

In het museum zijn straks schilderijen, portretten van Lutherse regenten, avondmaalszilver, bijbels en geldkisten te zien, waaronder ook een kist die deel zou hebben uitgemaakt van de zilvervloot van Piet Hein.

Het museum was een jarenlange wens van de Lutherse diaconie van Amsterdam. En dus werd Tonko Grever, oud-directeur van Museum van Loon, aangesteld om het plan uit te voeren.

"In de zeventiende eeuw was een derde van de Amsterdammers Luthers", aldus Grever. "In de loop der eeuwen zijn veel belangrijke kunstschatten verzameld, waarvan het zonde zou zijn om die in het depot te laten."

Grever denkt dat het museum op veel belangstelling kan rekenen, hoewel steeds minder mensen religieus zijn. "Het geloof speelt, ook in Amsterdam, nog wel degelijk een rol."