Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft voor 1 juli een nieuwe artistiek directeur, belooft de tijdelijke voorzitter van de raad van toezicht Truze Lodder.

"We hebben al heel wat spontane interesse in de functie ontvangen", zegt Lodder in een interview met de Volkskrant.

Lodder werd aangesteld om orde op zaken te stellen bij het museum. In vier jaar tijd dienden twee artistiek directeuren op rij hun ontslag in. In 2013 vertrok Ann Goldstein na vier jaar omdat ze vond dat haar werk voltooid was. Haar opvolger Beatrix Ruf stapte in 2017 op nadat ze - naar later bleek ten onrechte - was beticht van belangenverstrengeling.

Naast de kwestie van de artistiek directeur was er van alles mis bij het Stedelijk Museum toen zij aantrad, aldus Lodder. "Er was veel geld uitgegeven aan externe hulptroepen, juridisch en anderszins, ook door de vorige raden van toezicht. Ik heb gezegd: iedereen hier doet zelf zijn werk, vanaf nu gaan we op de kleintjes letten."

Volgens Lodder, die tevreden is over de nieuwe raad van toezicht, was er lang "geen eenduidigheid" in de aansturing van het museum geweest. "Ik ben confronterend hard soms. Pappen en nathouden, daar moeten we niet van zijn. Kwaliteit begint bovenaan. Als het toezicht geen kwaliteit heeft, heeft iedereen daaronder altijd een excuus."