Het Louvre, het best bezochte museum ter wereld, heeft vorig jaar een recordaantal bezoekers ontvangen. De grote aandacht voor het museum komt deels door de muziekvideo die Beyoncé en Jay-Z tussen de collectie hebben opgenomen.

De piramidevormige ingang van het Parijse museum werd door 10,2 miljoen mensen betreden, een kwart meer dan in het jaar ervoor en riant meer dan het vorige record uit 2012, toen 9,7 miljoen mensen naar de Mona Lisa en De kroning van keizer Napoleon kwamen kijken.

Het Louvre profiteerde ook van de terugkeer van toeristen die aanvankelijk na de aanslagen in 2015 massaal wegbleven. Drie kwart van de bezoekers komt uit het buitenland, voornamelijk uit de Verenigde Staten en China.

Een groeiende groep Franse schoolkinderen bezocht het oude paleis ook, mede omdat schoolreisjes gelimiteerd werden na de reeks terroristische aanslagen in het land.

Meer dan de helft van de bezoekers is onder de dertig jaar. De video Apeshit van Beyoncé en Jay-Z is meer dan 150 miljoen keer bekeken en toont enkele van de belangrijkste werken in het Louvre. Het museum organiseerde speciale rondleidingen die langs alle werken gingen die ook in de clip zaten.

Het Nationale Museum van China en het Metropolitan Museum of Art in New York behoren ook tot de top drie van musea.

Bekijk de clip bij Apeshit van Beyoncé en jay-Z
Bekijk de clip bij Apeshit van Beyoncé en jay-Z