Het Genootschap Onze Taal heeft de term 'laadpaalklever' uitgeroepen tot het Onze Taal-woord van 2018. 

De meeste stemmen (31 procent) werden door de taalvereniging (23.000 leden) uitgebracht op dit woord, dat daarmee het woord 'blokkeerfriezen' (13 procent, wat betekent: elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger daarvan) ruimschoots versloeg.

Verder gaf 10 procent van de stemmers de voorkeur aan 'vliegschaamte', wat betekent dat mensen nog wel vliegreizen maken, maar daarmee niet te koop lopen omdat ze zich schamen dat ze iets doen wat slecht is voor het milieu.

De uitslag werd zaterdag bekendgemaakt in het radioprogramma De Taalstaat (NPO Radio1). Laadpaalklever staat voor 'de bezitter van een elektrische auto die onnodig lang een plek bij een laadpaal bezet houdt'.

Het woord verwijst volgens directeur Vibeke Roeper van Onze Taal niet alleen naar de opkomst van de elektrische auto, maar laat ook op humoristische manier zien hoe mensen zo’n innovatie gebruiken om er een extra voordeeltje uit te halen: een gegarandeerde parkeerplek.

Termen als 'Gele Hesjes', 'mooiweermoeheid', 'dividendbelasting', 'sleepwet' en 'klimaatgekkie' dongen vergeefs mee naar een topklassering.

De Dikke Van Dale riep eerder deze maand de term blokkeerfries uit tot woord van het jaar 2018.