Nabestaanden van de Britse auteur Roald Dahl hebben 73 jaar na de Tweede Wereldoorlog alsnog de hand kunnen leggen op zijn oorlogsmedailles. De schrijver van boeken als Sjakie en de chocoladefabriek en Matilda bleek de onderscheidingen nooit te hebben opgehaald.

Dahl vloog tijdens de oorlog missies voor de Britse luchtmacht. Hij raakte in 1940 ernstig gewond toen hij crashte in Noord-Afrika. De oorlogsdaden van Dahl leverden hem vier medailles op.

De kleinzoon van de schrijver, Ned Donovan, vertelde dat hij een paar jaar geleden op zoek ging naar die onderscheidingen, schrijft de BBC.

De man benaderde onder meer het museum van Dahl, maar daar bleek niemand de medailles gezien te hebben. Ook de familie wist van niets. De kleinzoon stapte vervolgens naar het ministerie van Defensie, maar kreeg niets meer te horen. Tot de onderscheidingen woensdag plots in de post zaten.

Donovan gaf de medailles aan de tweede vrouw van Dahl, zijn stiefgrootmoeder Felicity. Die was "dolblij" en kondigde aan de onderscheidingen onder haar hoofdkussen te zullen leggen.