Acteur Willem Nijholt zal op 21 februari 2019 eenmalig plaatsnemen op het podium van de Stadsschouwburg Amsterdam. Het 84-jarige theatericoon is daar te zien met zijn bijdrage aan de mozaïekvoorstelling De Indië Monologen

Het stuk bestaat uit persoonlijke verhalen van acteurs en schrijvers over Nederlands-Indië.

Nijholt was eerder onder meer te zien in het stuk tijdens de première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag, begin oktober. Het was meer dan tien jaar geleden dat de acteur, die dit jaar te kennen gaf niet meer te willen optreden, live op een podium te zien was.

In de voorstelling geven meerdere mensen die een link met Nederlands-Indië hebben hun persoonlijke visie op de geschiedenis van de voormalige Nederlandse kolonie. Elke avond verschijnt een andere combinatie van deelnemers aan het project op de planken.

Het gaat om acteurs, musici, schrijvers en journalisten. Behalve Nijholt doen ook onder anderen Yvonne Keuls, Adriaan van Dis, Bodil de la Parra, Ernst Jansz, Marion Bloem, Mei Li Vos, Sarah Sluimer, Thom Hoffman, Wieteke van Dort en Eric Schneider mee aan de poule.

Indonesië zeventig jaar geleden onafhankelijk

De Indië Monologen is een initiatief van Theaterbureau De Mannen, het productiehuis van Olivier Schneider, een van de zoons van Eric Schneider. De voorstelling speelt dit seizoen omdat het dan zeventig jaar geleden is dat Indonesië onafhankelijk werd. In Nederland wonen nog steeds twee miljoen mensen met een Indische achtergrond.

De voorstelling is tot mei 2019 te zien door heel Nederland.