Twee portretten van de hand van Frans Hals uit 1637 hebben op een veiling bij Christie's in Londen samen 11,2 miljoen euro opgebracht. Ze vormden de topstukken op de veiling, waar een deel van de privécollectie van zakenman Eric Albada Jelgersma onder de hamer ging.

Het veilinghuis schatte vooraf dat de schilderijen tussen de 9 en 13 miljoen euro zouden opbrengen.

Een van de andere bijzondere schilderijen uit die verzameling van Albada Jelgersma, Vrolijk Gezelschap van Judith Leyster, bracht ruim 2 miljoen euro op, waar het werd geschat op 1,6 miljoen tot 2,8 miljoen euro. De Haarlemse schilder Leyster was de eerste vrouwelijke meester uit de Gouden Eeuw.

Volgens het veilinghuis is de verzameling van Albada Jelgersma een van de belangrijkste privécollecties van zeventiende-eeuwse Nederlandse en Vlaamse meesters die in de recente geschiedenis op de markt zijn gekomen.

Albada Jelgersma was topman van de supermarktgigant Laurus (onder andere Super de Boer, Edah en Konmar). In 2005 brak hij zijn nek aan boord van een zeiljacht en sindsdien was hij bijna geheel verlamd. Hij overleed in juni van dit jaar op 79-jarige leeftijd in Zwitserland.

De collectie bracht bij de veiling een totaalbedrag van 23,9 miljoen euro op. Dat is minder dan de 29 miljoen euro waarop de collectie was geschat. De veiling van oude meesters bij Christie's leverde in totaal 47,3 miljoen euro op, meldt het veilinghuis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!