Nurlaila Karim ziet meerdere overeenkomsten tussen zichzelf en Donna, het personage dat ze vertolkt in de musical Mamma Mia!.

"Donna is een stoere en geëmancipeerde, maar ook kwetsbare vrouw, die heel erg naar liefde verlangt. Ze zit niet bij de pakken neer en ze is een voorbeeld voor andere vrouwen", omschrijft de 43-jarige musicalactrice haar personage tegenover NU.nl.

"Zelf ben ik ook een alleenstaande moeder die van aanpakken weet, dus ik kan me er heel goed in vinden", aldus Karim.

Volgens de actrice is het handig om raakvlakken te hebben met je personage, maar kan het ook een valkuil zijn. "Soms hoorde ik tijdens de repetities: 'Dit is iets te veel Nurlaila, ik wil meer Donna.' Ik ben bijvoorbeeld heel knuffelig en Donna is wat afstandelijker. En ik ben iemand die overal om kan janken, terwijl Donna zich vaak groot houdt."

'Ik wilde zelf graag de alternate zijn'

Karim is in Mamma Mia! de alternate van Antje Monteiro en speelt vrijdagavond haar première. "Ik vind het heel fijn om de alternate (vaste vervanger, red.) te zijn, dat is voor mij de ideaalste positie. Ik heb heel lang acht shows per week gedaan, maar ik heb drie opgroeiende kinderen. Nu kan ik 's avonds met ze eten en de kleinste in bed leggen. Bij de audities heb ik zelf aangegeven dat ik graag alternate zou willen zijn."

Ze heeft wel vanaf het begin gekeken hoe Monteiro de rol aanpakt. "Ik heb haar in de repetitieperiode gevolgd, zodat ik wist wat er technisch moest gebeuren. Na de première heb ik haar losgelaten en heb ik er mijn eigen Donna van gemaakt."

Eerder sprak NU.nl met Monteiro over de musical Mamma Mia!: