Hans Teeuwen neemt in zijn optredens geen blad voor de mond, maar ook hij kent zijn grenzen. Bij islamgrappen realiseert hij zich dat sommige risico’s te groot zijn.

"Ik zal geen koran verbranden op het podium", vertelt de cabaretier aan De Morgen. "Ik zal ook niet een typetje maken van de profeet Mohammed, hoewel dat heel geestig zou kunnen zijn. Ik ben inmiddels expert genoeg om te weten vanaf welk punt het echt gevaarlijk wordt."

Teeuwen beseft dat "het tegenwoordig wel een smal paadje is waar je op moet wandelen", maar godsdienst als thema zal hij nooit uit de weg gaan. "Het feit dat we niet vrijuit over die religie kunnen spreken, blijft op zichzelf wel een onderwerp. En daar zal ik altijd mee blijven spelen. Ik probeer stukje bij beetje de grens tussen wat wel en niet kan op te schuiven. Kijk, ik vind het sowieso steeds zwaarder worden om op te treden. Als ik dan ook nog eens het podium op moet met een show waar ik niet 100 procent achter sta, dan is het helemaal niet meer te doen."

Ook in 2018 zouden Teeuwens oudere grappen nog gemaakt moeten kunnen worden, vertelt de 51-jarige cabaretier. "Niet alles heeft de tand des tijds overleefd, maar sommige stukken zouden in het huidige klimaat misschien net nog beter zijn. In Dat dan weer wel zat bijvoorbeeld een flagrant seksistisch stukje waarin alle vrouwen als kuthoeren werden omschreven. Dat werkte toen al heel erg goed, maar mocht ik dat nummer nu, na de hele #metoo-beweging, opnieuw doen, zou het nog veel spannender en daardoor ook geestiger zijn."