Op de 32e editie van kunstbeurs PAN Amsterdam is volgende week een recent ontdekt werk van Piet Mondriaan te zien. Kunsthandelaar Willem de Winter trof het portret van Elisabeth Sophia Maria Cavalini uit 1901 aan tijdens een taxatie.

Het modern realistische doek was niet eerder bekend. Het schilderij kan op de beurs voor 100.000 euro gekocht worden, liet De Winter weten.

Volgens de organisatie van de beurs komt het zelden voor dat nieuwe werken van Mondriaan opduiken. Het schilderij is 73 bij 53 centimeter groot en hing bij de kleindochter van de geportretteerde vrouw in Zandvoort, aldus De Winter. Het doek staat in geen enkel overzichtswerk van de kunstenaar beschreven.

De Winter noemt zijn vondst een droom voor iedere liefhebber. "Ik heb wel even in mijn arm geknepen. Mondriaan is een kunstenaar met zo'n grote reputatie, dat hoop je toch echt een keer mee te mogen maken."

Toen de kunsthandelaar werd gebeld of hij naar de Mondriaan wilde komen kijken, dacht hij eerst dat het om een vervalsing ging. "Maar hier is een sluitende familieherkomst die rechtstreeks naar Mondriaan leidt. Hij was namelijk bevriend met haar man. Van hem bestaat ook een portret, dat wel is gedocumenteerd."

Het doek was in slechte staat, vertelt De Winter. "Ik heb het laten opknappen en er kwam een heel mooi schilderij onder vandaan."

'Zou leuk zijn als doek in Nederlandse handen blijft'

De kunsthandelaar heeft het nieuws vrijdag pas naar buiten gebracht, dus er hebben zich nog geen belangstellenden gemeld. "Het zou leuk zijn als het in Nederlandse handen blijft."

Mondriaan, die van 1872 tot 1944 leefde, was 29 jaar oud toen hij het doek schilderde. PAN Amsterdam vindt van 18 tot en met 25 november plaats in de RAI.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!