De naam van de VSB Poëzieprijs wordt gewijzigd in de Grote Poëzieprijs. Poetry International, de School der Poëzie en de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde zeggen dat de prijs 25.000 euro voor de winnende bundel zal blijven.

De VSB Poëzieprijs werd in 1994 ingesteld. Vorig jaar werd bekend dat VSBfonds, een van de grootste particuliere vermogensfondsen van Nederland, de handen van de prijs aftrok. Het fonds wil zijn aandacht voortaan richten op onderlinge verbindingen tussen mensen.

Volgens de organisatie is het zo dat "een prijs voor een bundel van een individu niet meer in deze koers past". Het fonds draagt nog wel twee jaar bij, om een "fluwelen overgang" mogelijk te maken.

Het streven is nu om de Grote Poëzieprijs in de periode 2020-2025 uit te laten groeien tot De Grote Poëzieprijzen, een jaarlijks evenement met prijzen voor onder meer de beste Nederlandstalige bundel, maar ook voor het beste poëziedebuut en het beste gedicht.

De Grote Poëzieprijs 2019 en randprogramma's komen tot stand dankzij onder meer het Elise Mathilde Fonds, Stichting Lira Fonds, de Turing Foundation en het Nederlands Letterenfonds.