Ontwerpster Claudy Jongstra is verkozen tot Kunstenaar van het jaar 2019. Op de tweede plaats van de Galerie van Hedendaagse Kunstenaars eindigt beeldhouwer Margot Homan, gevolgd door de winnaar van vorig jaar Theo Jansen, vooral bekend van zijn 'strandbeesten'.

In totaal brachten kunstliefhebbers 44.873 stemmen uit. De 55-jarige Jongstra werkt vooral met textiel en werk van haar is inmiddels opgenomen in belangrijke collecties in binnen- en buitenland. Ook werkte ze mee aan kostuums voor de Star Wars-film The Phantom Menace.

Tekenaar en schilder Jurre Blom werd gekozen als Talent van het jaar, een prijs die altijd wordt uitgereikt aan een kunstenaar van 35 jaar of jonger. Briljanten Kunstenaar van het jaar, de prijs voor 65-plussers, is beeldhouwer Eddy Roos.

De bekendmaking van de gekozenen gaat vooraf aan de zestiende editie van de door Stichting Kunstweek georganiseerde Nationale Kunstweek, die zaterdag begint. Ateliers, kunstinstellingen, galerieën, kunstuitlenen, musea en gemeenten komen met extra evenementen.