Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Roofkunst' Kandinsky niet naar nabestaanden voormalige eigenaren

Een werk van de kunstenaar Wassily Kandinsky, dat in het bezit is van het Stedelijk Museum Amsterdam, hoeft niet te worden teruggegeven aan de nabestaanden van de voormalige eigenaren, heeft de Restitutiecommissie donderdag besloten.
Door AT5

Het Stedelijk werkte de afgelopen jaren mee aan een landelijk onderzoek naar de herkomstgeschiedenis van kunstwerken. Daaruit bleek onder meer dat Kandinsky's Bild mit Häusern (1909) een vorm van roofkunst is. 

Het werk werd in 1940 geveild. Volgens de commissie gebeurde dat met medeweten van eigenaren Irma Klein en Robert Lewenstein. Het oprukkende naziregime gaf misschien wel de doorslag om het werk te veilen, erkent de commissie, maar er zouden meer factoren een rol hebben gespeeld. 

Zo verkeerden de eigenaren volgens de commissie al voor de Duitse inval in een verslechterde financiële situatie. "Dit biedt naar het oordeel van de commissie een minder sterke grondslag voor restitutie", aldus de commissie

Jan Willem Sieburgh, directeur van het Stedelijk, erkent dat de uitspraak "teleurstellend" is voor de nabestaanden. "Dit schilderij zal voor altijd verbonden blijven aan een pijnlijke geschiedenis."

Vijftien kunstwerken in museum afkomstig van Roofkunst

In totaal blijken vijftien kunstwerken in het museum roofkunst te zijn. "Over zeven van deze werken hebben we al contact met nabestaanden", vertelt een woordvoerder van het museum. "Het allerbeste wat we kunnen aanbieden, is dat we met hen gezamenlijk naar de Restitutiecommissie gaan.

Deze commissie voert vervolgens eigen onderzoek uit. "Dit kan jaren duren, omdat het heel grondig gedaan moet worden", aldus de woordvoerder. "Het uiteindelijke oordeel van de commissie is dan ook bindend en het museum houdt zich daaraan."


Lees meer over:

AmsterdamStedelijk Museum

Aanbevolen artikelen