Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat zeven jaar lang dicht voor renovatie. De operatie begint volgend jaar.

De grootschalige renovatie en verbouwing van het Rotterdamse museum zal 223,5 miljoen euro gaan kosten. Volgens de Rotterdamse wethouder Said Kasmi (Cultuur) is het "een investering die Rotterdam en de Boijmans-collectie verdienen".

Tijdens de renovatie blijft de collectie wel zichtbaar. Aan het begin van het jaar gaat Boijmans al voor een deel dicht. In juni volgt volledige sluiting tot begin 2026. 

Voor de periode tot de heropening is een programma gemaakt om de verzameling kunstwerken toch aan het publiek te laten zien.

Museum kampt met asbest en achterstallig onderhoud

Het museum kampt met asbest, achterstallig onderhoud en voldoet op allerlei fronten niet meer aan de eisen. 

De kunstverzameling telt circa 150.000 objecten, met een geschatte waarde van 8 miljard euro. Circa 450 werken uit de collectie van het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen zijn tijdens de renovatie van het museum elders te zien. Onder de noemer Boijmans bij de Buren houden zeven musea de collectie zichtbaar en toegankelijk.

Het gaat om het Belasting & Douane Museum, Chabot Museum, de Kunsthal, Maritiem Museum, Museum Rotterdam, Stedelijk Museum Schiedam en het Wereldmuseum.

Gebouw is deels een rijksmonument

De gemeente is eigenaar van het gebouw en een groot deel van de collectie. De plannen zullen nog in twee varianten aan de raad worden voorgelegd.

Voor de renovatie hoopt de gemeente op financiële steun van goededoelenorganisaties, weldoeners, het Rijk en de provincie Zuid-Holland. Het gebouw is deels een rijksmonument.