De artistieke nalatenschap van Jan Wolkers wordt voortaan in Leiden beheerd. Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden hebben respectievelijk beeldende kunst en archieven verworven, wat ook de wens van de kunstenaar en zijn echtgenote Karina was.

De kunststukken en papieren komen beschikbaar voor expositie, onderwijs en onderzoek. Er gaat ook nog een speciale Wolkers-website de lucht in. Wolkers werd geboren in Oegstgeest en groeide op in de omgeving van Leiden.

Het literaire en persoonlijke archief van Wolkers, dat vrijdagmiddag officieel wordt overgedragen, bestaat uit honderden stukken, zoals brieven, dagboeken, familiefoto's, aantekeningen, typoscripten en drukproeven.

Verder zitten er circa 220 tekeningen in het archief, waaronder alle vroege zelfportretten, dier- en plantenstudies, landschappen, modeltekeningen, tekeningen in relatie tot beeldhouwwerken en een selectie uit Wolkers' late aquarellen.

De Lakenhal ontvangt een 'representatieve selectie'

Museum De Lakenhal ontvangt vrijdag "een representatieve selectie" van achttien beeldende werken. "Het betreft onder meer Wolkers' vroegste figuratieve werk, de geometrisch-materiële reliëfs van begin jaren zestig, de meer conceptuele, experimentele assemblages van de jaren zeventig en het eerste 'lichtschilderij' uit 1988."

De verwerving is mede mogelijk gemaakt door Karina Wolkers, de gemeente Leiden en verschillende culturele fondsen.

Wolkers overleed in 2007 op Texel. De schrijver, beeldhouwer en schilder werd 81 jaar.