Cabaretier Micha Wertheim gaat de draak steken met klassieke muziek. In zijn nieuwe kindervoorstelling in het Amsterdamse Muziekgebouw aan 't IJ, wil hij vanaf de eerste minuut verwarring scheppen.

"Er gelden merkwaardige gewoonten", vertelt Wertheim over klassieke muziek aan Trouw"Zoals doodstil zijn in de zaal, of juist het vele gepraat en de uitleggerij rondom de muziek."

De komiek maakt duidelijk dat hij zijn jonge publiek bij Vurenhout en ebbenhout niet niet alles hoeft uit te leggen. "Ze staan open en laten de muziek gebeuren. Je moet ze niet gaan vertellen dat ze het mooi moeten vinden of stil moeten zitten. Als ze gegrepen worden, luisteren ze vanzelf."

Wertheim benadrukt dat hij er niet puur op uit is om klassieke muziek belachelijk te maken. "De klassiekemuziekwereld inspireert mij om een parodie te maken op de ernst ervan, en dat kan alleen omdat ik enorm van muziek hou. Anders zou die parodie sarcastisch, cynisch, liefdeloos en saai zijn. Ik wil absoluut de klassieke muziek met al zijn conventies niet belachelijk maken, maar er zit een laagje overheen dat de moeite waard is om zo nu en dan even weg te krabben."

De voorstelling Vurenhout en ebbenhout is op 20 en 23 oktober te zien in Amsterdam.