De koper van het Banksy-schilderij dat zichzelf vernietigde op een veiling heeft besloten het kunstwerk te houden. De Europese kunstverzamelaar zegt te beseffen een "stuk kunstgeschiedenis" in bezit te krijgen.

Het schilderij Meisje met ballon versnipperde zichzelf vorige week deels met een ingebouwd apparaat. Dat gebeurde nadat het kunstwerk telefonisch voor omgerekend 1,2 miljoen euro was verkocht aan de hoogste bieder. Het ging om een streek van Banksy.

Veilinghuis Sotheby's meldt in een verklaring dat de kunstenaar met de destructieve stunt feitelijk een nieuw kunstwerk heeft gecreëerd. De verzamelaar die het werk kocht betaalt alsnog het afgesproken bedrag voor het schilderij, dat nu Liefde ligt in de vuilnisbak heet.

De nieuwe eigenaar, wiens identiteit niet bekendgemaakt is, zou volgens het veilinghuis eerst vooral geschrokken zijn. "Maar geleidelijk aan begon ik te beseffen dat ik een stuk kunstgeschiedenis in mijn bezit zou krijgen", aldus de koper.

Banksy, die anoniem wil blijven, herhaalde bekende woorden van Picasso bij het bericht dat hij zelf op Instagram deelde over zijn actie: "De drang om te vernietigen, is ook een creatieve drang."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!