Kunstkenners raden mensen die in het bezit zijn van officiële kopieën van het schilderij van Banksy af de prenten ook te versnipperen. Meisje met Ballon werd zaterdag in de lijst versnipperd op het moment dat het bod vaststond.

Kort nadat de hoogste bieder won met een bod van 1 miljoen pond (1,1 miljoen euro), ging het schilderij door een versnipperaar die de kunstenaar in de lijst bleek te hebben gestopt. De waarde van het schilderij zou door de ludieke actie ruim het dubbele zijn geworden.

In totaal zijn er ongeveer zeshonderd officiële kopieën van het schilderij. Die kopieën zouden door de eigenaren nu eveneens versnipperd of met messen bewerkt worden om ze op het origineel te laten lijken, meldt onder meer The Telegraph. De waarde, die geschat wordt op zo'n 40.000 euro, zou door die bewerkingen echter niet groter worden, maar juist kleiner.

Het is nog niet bekend of degene die de veiling won het originele schilderij nu ook krijgt. De kunstenaar, die anoniem wil blijven, herhaalde bekende woorden van Picasso bij het bericht dat hij zelf op Instagram deelde. "De drang om te vernietigen, is ook een creatieve drang."