De Vlaamse dichter, romancier en theatermaker Peter Verhelst krijgt dit jaar de Sybren Poletprijs, een nieuwe literatuurprijs. De prijs bedraagt 35.000 euro.

De onderscheiding is bedoeld als bekroning van het hele oeuvre van auteurs die experimenteel literair werk maken in de geest van de naamgever, de dichter en romanschrijver Sybren Polet (1924-2015). Het kan gaan om proza, poëzie en theater.

De prijs is een initiatief van Polet en zijn vrouw, vertaler Cora Polet. De jury prijst Verhelst als een van veelzijdigste Nederlandstalige auteurs en typeert hem als "een magistrale oeuvrebouwer".

Verhelst (1962) debuteerde in 1987 met de dichtbundel Obsidiaan. Sinds 2006 is hij als regisseur en schrijver verbonden aan het theaterhuis NTGent.

Hij kreeg al meerdere prijzen, zoals De Gouden Uil, de Vlaamse Cultuurprijs en de F. Bordewijk-prijs voor zijn roman Tongkat.

De prijs zal vanaf nu elke drie jaar worden uitgereikt. Dit jaar is de uitreiking op 15 november in EYE in Amsterdam. Wat betreft prijzengeld is de nieuwe onderscheiding een van de grootste prijzen in het Nederlandse taalgebied, na de Libris Literatuurprijs (65.000 euro), de P.C. Hooftprijs (60.000 euro) en de Book Spot Literatuurprijs (50.000 euro).

Er kunnen geen schrijvers worden voorgedragen voor de Sybren Poletprijs. De vijfkoppige jury (drie vaste leden, twee wisselende leden) bepaalt wie in aanmerking komt.