Oezbekistan gaat herinneringscentrum Kamp Amersfoort nabouwen. De grond hiervoor is inmiddels aangekocht. In 1942 vonden 101 gevangengenomen Oezbeekse soldaten de dood in Kamp Amersfoort.

De bouw werd zondag aangekondigd door journalist en onderzoeker Remco Reiding. Hij probeert al twintig jaar familieleden te traceren van 865 omgekomen Sovjetmilitairen die op het Russische Ereveld in Leusden liggen. Onder de gesneuvelde militairen waren ook Oezbeken.

Reiding slaagde al ruim tweehonderd keer in het vinden van familieleden, maar de namen van de Oezbeken zijn tot nu toe niet te achterhalen.

Het nagebouwde kamp, dat wordt opgetrokken in de buurt van de hoofdstad Tasjkent, gaat deel uitmaken van een breder themapark over de oorlog en zal tevens dienen als filmset.

Het verhaal over de Oezbeekse soldaten wordt verfilmd op basis van een roman, die weer is gebaseerd op een boek dat Reiding eerder schreef. Dat boek, Kind van het Ereveld, beschrijft Reidings zoektocht naar de nabestaanden van de overleden Sovjetsoldaten.

Zoeken was jarenlang onmogelijk

Zoeken in het gesloten Oezbekistan bleek jarenlang onmogelijk. Maar dat is veranderd onder invloed van president Sjavkat Mirzijojev, die in 2016 de dictator Islam Karimov opvolgde.

Hij wil het verhaal van de 101 Oezbeekse soldaten inzetten als nationaal bindmiddel, aldus Reiding. Dat is ook de verklaring voor de aankondiging van de film en de bouw van het themapark.

Reiding is net terug van een elfdaagse zoektocht in het Centraal-Aziatische land, waarbij hij foto's en portretten van enkele van de omgekomen Oezbeekse soldaten heeft kunnen tonen. "We hebben een oproep gedaan en hopen dat mensen zich melden die de soldaten herkennen", aldus de onderzoeker.