Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam verricht vrijdagmiddag de opening van de expositie over een halve eeuw Fabeltjeskrant in zijn stad. Het is zaterdag exact vijftig jaar geleden dat de serie voor het eerst op de Nederlandse televisie te zien was.

Fabeltjesland, de tentoonstelling op de Wilhelminapier, brengt een hommage aan het best bekeken Nederlandse kinderprogramma uit de geschiedenis.

De serie kent haar oorsprong in Rotterdam. Leen Valkenier, de schrijver van de Fabeltjeskrant, groeide op in tuindorp Vreewijk en baseerde veel van de karakters uit de serie op zijn buurtgenoten en vrienden. Onder andere Juffrouw Ooievaar, Mijnheer de Uil, de gebroeders Bever en Truus de Mier waren van oorsprong ras-Rotterdammers.

Hun levensverhalen worden verteld in de expositie. De mensen die model stonden voor Juffrouw Ooievaar en Mijnheer de Uil zijn nog in leven. Verder toont Fabeltjesland echte poppen en reallife- decors uit de serie.

Daarnaast kent de expositie een interactief deel. Kinderen kunnen zelf een korte stop-motion Fabeltjes-scène maken en het is mogelijk een wandeling te maken door het Dierenbos. Ook wordt de bijdrage van het programma aan de Nederlandse taal en het culturele erfgoed belicht.