In Amsterdam worden donderdag de tweejaarlijkse Heinekenprijzen uitgereikt. Behalve een aantal wetenschappers valt ook de Nederlandse beeldend kunstenaar Erik van Lieshout in de prijzen.

Van Lieshout krijgt een geldbedrag van 100.000 euro. Van dat geld is de helft bestemd voor een tentoonstelling of een publicatie.

De jury van de Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst roemt het werk van Van Lieshout wegens het "radicale, het persoonlijke en het confronterende karakter". De kunstenaar "schuwt geen enkel taboe of precaire situatie, integendeel, hij gaat er recht op af en zoekt de dialoog", aldus het gezelschap.

Biermagnaat Alfred Heineken stelde de naar hem vernoemde prijs in 1988 in als erkenning en aanmoediging van toptalent in de kunsten en de wetenschap. Elke twee jaar worden er zes prijzen uitgereikt.

Een bedrag van 200.000 dollar per laureaat is er verder voor biomedicus Peter Carmeliet (Katholieke Universiteit Leuven), bioloog Paul Hebert (University of Guelph), cognitieve wetenschapper Nancy Kanwisher (Massachusetts Institute of Technology ), historicus John R. McNeill (Georgetown University) en biofysicus Xiaowei Zhuang (Harvard University).

Ontwikkeling van genetische streepjescode

Peter Carmeliet wordt beloond voor zijn onderzoek naar de invloed van groeifactoren op onder meer zenuwcellen. Paul Hebert krijgt de prijs voor zijn grote bijdrage aan de ontwikkeling van een genetische streepjescode die elke biologische soort op aarde kan classificeren.

Nancy Kanwisher ontvangt de onderscheiding voor haar bijdragen aan de kennis over de organisatie van de menselijke hersenen. John R. McNeill is prijswinnaar wegens zijn bijdrage aan de integratie van de wereldgeschiedenis en de milieugeschiedenis. Xiaowei Zhuang krijgt de prijs voor beeldvormende technieken die helpen bij het oplossen van biologische vraagstukken.