Een van de grootste mysteries in de kunstgeschiedenis lijkt te zijn opgelost. De identiteit van het model dat naakt poseerde voor het beroemde negentiende-eeuwse schilderij L'Origine du monde (De oorsprong van de wereld) van Gustave Courbet, is eindelijk bekend.

Deskundigen zeggen voor "99 procent zeker" te zijn dat de Parijse balletdanseres Constance Queniaux de vrouw op het schilderij is, meldt AFP. Op het doek uit 1866 is vooral haar met schaamhaar bedekte vulva goed te zien.

Kunsthistorici waren er lang van overtuigd dat de naakte torso en genitaliën toebehoorden aan het Ierse model Joanna Hiffernan, de geliefde van Courbet. Toch zijn er altijd twijfels blijven bestaan over die theorie. Het donkere schaamhaar in het schilderij kwam namelijk niet overeen met de vuurrode krullen van Hiffernan.

Het nieuwe bewijs werd gevonden door de Franse historicus Claude Schopp. Hij pikte een rechtstreekse verwijzing naar Queniaux op in brieven tussen de Franse schrijvers Alexandre Dumas fils en George Sand. Schopp deelde zijn bevindingen met een expert van de Franse nationale bibliotheek en die was overtuigd.

Queniaux danste in de Parijse opera

Queniaux was een voormalige danseres in de Parijse opera. Ze was 34 jaar en een minnares van de Ottomaanse diplomaat Halil Sherif Pasha toen Gourbet haar schilderde. Pasha was ook degene die Courbet de opdracht gaf voor het schilderij dat bedoeld was voor zijn persoonlijke eroticaverzameling.

L'Origine du monde is het provocerendste werk van Courbet. Het wereldberoemde schilderij maakt deel uit van de vaste collectie van het Musée d'Orsay in Parijs.