De Franse cineast en auteur Marceline Loridan-Ivens is dinsdag op negentigjarige leeftijd overleden. Haar tweede echtgenoot was de Nederlandse filmmaker Joris Ivens (1898-1989).

Het overlijden van Loridan is volgens Franse media bekendgemaakt door Jean Veil. Hij is de zoon van haar hartsvriendin, de inmiddels overleden ex-minister Simone Veil.

Loridan is vooral bekend door haar getuigenissen over het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, waar ze begin 1944 als vijftienjarig meisje door de nazi's naar werd afgevoerd.

Loridan ontmoette Simone Veil (1927-2017) daar. Veil werd later als jurist, minister, voorzitter van het Europese Parlement en eerste president van de Stichting ter Herinnering van Shoah een van de bekendste Fransen die de gruwelen in Auschwitz onder de aandacht bleven brengen. Loridan heeft dat ook de rest van haar leven gedaan.

De Franse president Emmanuel Macron reageerde op Twitter op het overlijden van Loridan. Hij schreef dat "haar getuigenis en levensles" niet vergeten mogen worden.