De twaalf grootste natuurhistorische musea ter wereld, waaronder Naturalis in Leiden, willen het door brand verwoeste Braziliaanse Nationaal Museum helpen.

"Terwijl onze collega's in Brazilië naar de toekomst kijken, zullen wij ons er sterk voor maken hen in de komende weken, maanden en jaren bij te staan waar we kunnen", aldus de musea in een verklaring.

Naturalis en de andere musea weten nog niet precies wat ze kunnen doen voor het Braziliaanse museum. Directeur Edwin van Huis noemt het een "open uitnodiging".

Door de brand is een groot deel van de collectie van het tweehonderd jaar oude museum verloren gegaan. De collectie bestond uit zo'n twintig miljoen objecten.

Museum had veel mummies en Griekse beelden

Het museum had een geologische, botanische, paleontologische en archeologische collectie. Daarnaast beschikte het over Egyptische mummies, Griekse beelden en Etruskische objecten.

De twaalf musea schrijven dat het belang van de collectie "niet overschat kan worden". "Het is niet alleen een verlies voor Brazilië, maar voor de wereld."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!