Koning Willem-Alexander opent op woensdagmiddag 3 oktober in het Amsterdam Museum de tentoonstelling 1001 vrouwen in de 20ste eeuw. De expositie toont krachtige en inspirerende vrouwen die leefden in de vorige eeuw, maakt het museum bekend.

De koning neemt ook het gelijknamige boek van historica Els Kloek in ontvangst, waarop de tentoonstelling is gebaseerd. Hierin staan 1.001 biografieën van vrouwen die een bijzondere rol speelden in deze periode, een tijd waarin er voor hen minder mogelijk was.

Voor het museum maakte Kloek als gastconservator een selectie. De bezoekers kunnen op de expositie nader kennismaken met bijna tweehonderd personen uit het boek aan de hand van foto's, teksten en persoonlijke objecten. Het gaat bijvoorbeeld om politica's, feministen, wetenschappers, sportvrouwen, directrices, zusters, onderwijzeressen en vrijheidsstrijdsters.

Bij een aantal vrouwen vertellen bekende Nederlanders, onder wie oud-nieuwslezeres Noraly Beyer, schrijver en filosoof Maxim Februari, politiefunctionaris Ellie Lust en voetbalster Tessel Middag, waarom de vrouw hem of haar inspireert. Bezoekers kunnen zelf ook namen van vrouwen toevoegen aan de expositie.

De tentoonstelling is te zien tot en met 10 maart.