In Breda is een stukje bioscoophistorie gevonden, dat deels reikt tot in het Amsterdamse Tuschinski-theater. Tijdens werkzaamheden voor de verbouwing van de voormalige Bredase Casino-bioscoop tot 'foodhall', werd een oud achtergronddoek van 10 bij 5 meter aangetroffen, vermoedelijk uit de jaren twintig of dertig.

Het doek wordt aanstaande maandag voor het eerst getoond aan de pers, meldt de gemeente Breda woensdagmiddag.

De twee schilderingen op het doek zijn gemaakt door kunstenaar Jaap van Dam en bestaan uit een zeer kleurrijk fantasielandschap en een interieur. Het interieur bleek van het theater Tuschinski in Amsterdam te zijn, meldt de gemeente.

Omdat er maar weinig van deze achtergronddoeken zijn bewaard, is het doek een bijzondere en belangrijke ontdekking voor Breda en misschien zelfs Nederland, denkt de gemeente. "Ze zijn namelijk erg kwetsbaar en gemaakt om slechts enkele malen te worden gebruikt."

Doek wordt eenmalig tentoongesteld

Van Dam ontwierp verder decors voor verschillende operettes en revues van nu nog beroemde makers als Henri ter Hall, Louis Bouwmeester jr. en René Sleeswijk. Hij maakte eveneens decors voor volkstoneelstukken als Bleeke Bet en De Jantjes.

Het achtergronddoek van Jaap van Dam wordt op de Open Monumenten Dagen Breda 2018 eenmalig tentoongesteld in de Grote Zaal van het Chasse Theater in Breda. Daarna krijgt het doek een nieuwe bestemming.