Het Metropolitan Museum of Art in New York leent het schilderij De Aanbidding der Koningen van Jeroen Bosch uit aan het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De kunstenaar, die van 1450 tot 1516 leefde, was ooit bewoner van de stad.

Het museum organiseert vanaf 1 december de expositie Uit de Stal van Bosch. Het kunstwerk van Jheronimus Bosch, zoals de schilder ook genoemd wordt, zal dan te bewonderen zijn.

''Na het geweldige succes van de Bosch-expositie in 2016 hebben we ons voorgenomen het onderzoek naar Bosch voort te zetten en met regelmaat werk van Jheronimus Bosch terug te brengen naar zijn geboortestad. Er valt nog zoveel te onderzoeken en te ontdekken over Bosch en zijn atelier", aldus museumdirecteur Charles de Mooij.

De Aanbidding der Koningen toont de drie koningen rondom Christus op de schoot van zijn moeder. Het werk zal deel uitmaken van een tentoonstelling met Driekoningen als thema, een feest dat vroeger veel werd verbeeld.

''Ondanks dat dit vroege werk van Jheronimus Bosch vrij klassiek is, bevat het een aantal typisch Bosschiaanse elementen. Zoals het gezicht van Christus, de kleine figuren in de achtergrond en een uil, de vogel die steeds weer opduikt in zijn schilderijen."

De Bosch-expositie in 2016, waarmee de vijfhonderdste sterfdag van de kunstenaar werd herdacht, trok in drie maanden ruim 421.700 bezoekers naar het Noordbrabants Museum.