De bekende auteurs Salman Rushdie en John Irving komen naar het eerste Internationaal Literatuur Festival Utrecht (ILFU), heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

Rushdie komt naar Utrecht voor een optreden op de zogenoemde Humanities Night, die op 19 september plaatsvindt in TivoliVredenburg. De aanleiding voor zijn komst is zijn recentste boek De familie Golden.

De Brits-Indiase schrijver is bekend van het met de Booker Prize bekroonde boek Middernachtskinderen en De Duivelsverzen. De Iraanse geestelijk leider Ruhollah Khomeini vaardigde na de publicatie van het laatstgenoemde boek een religieus decreet uit, waarin hij Rushdie ter dood veroordeelde. 

Volgens de ayatollah had de auteur de islam beledigd. De schrijver moest vervolgens onderduiken en beveiligd worden.

Irving

John Irving treedt zondagavond 23 september op in TivoliVredenburg. Van Irving verscheen vijftig jaar geleden zijn debuut en veertig jaar geleden zijn volgens de festivalorganisatie bekendste titel De wereld volgens Garp.

Daarna zijn Hotel New Hampshire, Bidden wij voor Owen Meany en De regels van het ciderhuis gepubliceerd. Al deze boeken werden verfilmd.

ILFU

Ook onder anderen Prix Goncourt-winnaar Éric Vuillard uit Frankrijk, de Britse schrijver en komiek Viv Groskop en de Amerikaanse schrijver Becky Albertalli komen naar het festival.

Albertalli werd bekend met onder meer de bestseller Simon vs. The Homo Sapiens Agenda waarop de film Love, Simon is gebaseerd.

Het ILFU vindt plaats van 15 tot en met 29 september. Utrecht werd in november uitgeroepen tot UNESCO City of Literature, waarna het festival in het leven werd geroepen.