Astrid Holleeder is blij dat Eva van de Wijdeven een op haar dochter gebaseerd personage speelt in de toneelbewerking van haar boek Judas. De voorstelling gaat eind augustus in première.

"Ik heb Astrid ontmoet. Ze herkende me en vond het superleuk dat ik een personage ga spelen dat is gebaseerd op haar dochter. We hebben gekletst over moederschap. Haar manier van opvoeden bleek erg overeen te komen met hoe mijn moeder het deed", zegt Van de Wijdeven in een interview in Libelle.

"Liefdevol, maar wel gericht op zelfstandigheid. Als ik bij een vriendinnetje wilde spelen, moest ik zelf opbellen om te vragen of het mocht."

In Judas vertelt Astrid Holleeder hoe haar criminele broer Willem zijn familie al dertig jaar lang terroriseert, afperst en bedreigt. In 2013 legden zij en haar zus Sonja belastende verklaringen tegen hem af.

Derde bewerking van het goed verkochte boek

Het toneelstuk, dat vanaf 31 augustus te zien zal zijn, wordt de derde bewerking van het boek. Er zijn ook twee televisieseries van het verhaal van Holleeder in de maak; Amblin Television maakt een serie voor de Amerikaanse televisie en RTL bewerkt het boek tot een zesdelige serie voor Videoland.

Van het boek zijn inmiddels meer dan een half miljoen exemplaren verkocht en de Engelse vertaling is net verschenen.

Opame gesprek over moord op Willem Endstra

Astrid Holleeder heeft vorige week een nieuw gespreksverslag van een opname waarop ze de moord op Willem Endstra met haar broer bespreekt aan de rechtbank overhandigd.

Het gesprek ging over het tijdschrift Koud Bloed, waarin de veronderstelde schutter van Endstra, Natik Abbasov, crimineel Donald Groen als de opdrachtgever aanwijst.