Daniele Gatti, de Italiaan die sinds 2016 chef-dirigent is van het Koninklijk Concertgebouworkest, wordt beschuldigd van het aanranden van twee vrouwen. 

De 56-jarige Gatti zou de vrouwen in kleedkamers in het Amerikaanse Chicago en Italië hebben gezoend en betast, schrijft The Washington Post in een stuk over seksueel misbruik in de wereld van klassieke muziek. De twee bewuste incidenten zouden hebben plaatsgevonden in 1996 en 2000, dus vóór Gatti werkzaam was in Amsterdam. 

Een van de vermeende slachtoffers is sopraan Alicia Berneche, die in 1996 naar eigen zeggen door Gatti werd beetgepakt nadat hij haar een coachingsessie had aangeboden. Berneche, destijds 24 jaar oud, volgde hem naar zijn kleedkamer om een tijd af te spreken. Hij zou vervolgens zijn handen op haar achterwerk hebben geplaatst en zijn tong in haar mond hebben gestopt.  

Sopraan Jeanne-Michèle Charbonnet komt met een soortgelijk verhaal. Ze vertelt dat Gatti dingen bij haar probeerde in het Italiaanse Bologna, toen ze in de opera Der Fliegende Holländer zong. "Ik duwde hem van me af en rende de kleedkamer uit", aldus Charbonnet.

In een verklaring zegt Gatti verrast te zijn door de aantijgingen. "Mijn hele leven heb ik me verre gehouden van gedrag dat als seksueel of psychologisch overschrijdend kan worden gezien. Als ik toenadering zocht tot iemand, was ik altijd in de volle overtuiging dat de interesse wederzijds was. Deze gevallen hebben lang geleden plaatsgevonden, maar als ik iemand pijn heb gedaan, bied ik daarvoor mijn oprechte excuses aan."