Het veilinghuis Christie's heeft dinsdag de beste halfjaarcijfers uit zijn geschiedenis gepubliceerd. De resultaten lijken vooral een gevolg van de groeiende Aziatische markt.

Het veilinghuis, dat al langer dan 250 jaar bestaat, maakte dinsdag bekend dat het 3,3 miljard euro heeft omgezet in het eerste half jaar van 2018. Dat is een groei van 26 procent.

Dat bedrag is vooral door kopers uit China tot stand gekomen, meldt NRC.

De Chinese kopers zouden zich vooral op de allergrootste topstukken concentreren, meldt Arno Verkade (managing director de Nederlandse dependance van Christie's) in gesprek met de krant. "De nieuwe Chinese verzamelaars hebben nauwelijks oog voor de middenmarkt. Ze zoeken museale kunst voor hun particuliere musea."

Hoogste bedrag

Ook het voorwerp dat in het afgelopen half jaar het hoogste veilingbedrag opleverde, een kunstwerk van de schilder Amedeo Modigliani, ging naar een Chinees. De 53-jarige miljardair, belegger en kunstverzamelaar Liu Yiqian. Hij betaalde zo'n 8,5 miljoen euro voor het schilderij.

Christie's investeerde de laatste tijd ook veel in de Aziatische landen. Zo werden er speciale exposities georganiseerd en brachten experts bezoeken aan Hongkong, China en Zuid-Korea.

Christie's Nederland deed het in het afgelopen half jaar iets minder goed. De 8,4 miljoen euro omzet betekent een daling van 30 procent. "We doen nog maar een paar veilingen met naoorlogse kunst", zegt Verkade daarover.