Het boek The English Patient van de Canadese auteur Michael Ondaatje is gekozen tot de beste winnaar van de prestigieuze Man Booker Prize van de afgelopen vijftig jaar.

Schrijver Michael Ondaatje liet volgens The Guardian in een reactie weten dat hij niet vindt dat zijn werk het beste boek is. "Ik weet als geen ander dat mijn boek vol met fouten staat. Ik geloof niet dat dit het beste boek is."

De organisator van de boekenprijs voor Engelstalige literatuur liet een team van experts uit elk decennium een boek kiezen. Het publiek mocht vervolgens stemmen op de vijf boeken en kroonde The English Patient tot de winnaar van de Golden Man Booker.

The English Patient uit 1992 vertelt het verhaal van een verpleegkundige die een zwaargewonde man verzorgt in een Italiaanse villa en een liefdesverhaal uit het verleden van de man.

Het boek is ook erg bekend als film met Ralph Fiennes en Kristin Scott Thomas in de hoofdrollen. Die werd in 1997 met negen Oscars bekroond, onder meer voor beste film, beste regisseur, beste kostuums en beste vrouwelijke bijrol voor Juliette Binoche.

The English Patient won ook vijf Bafta Awards en twee Golden Globes.