Dianne Zuidema stopt als directeur bij Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Volgens de raad van toezicht is er sprake van een "onoverbrugbaar verschil van inzicht over de samenwerking".

De organisatie, die voortkomt uit een fusie van Toneelgroep Amsterdam en Stadsschouwburg Amsterdam, gaat op zoek naar een vervanger. Zuidema treedt officieel per 1 september terug. Waarover het verschil van inzicht gaat, kon een woordvoerder van ITA niet zeggen.

"Dianne Zuidema is de afgelopen anderhalf jaar een drijvende kracht geweest bij de totstandkoming van de fusie tussen Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam en de visie die daar aan ten grondslag ligt", zegt Marry de Gaay Fortman, interim-voorzitter van de raad van toezicht. "We danken Dianne voor haar grote inzet in de afgelopen periode bij het besturen van de Stadsschouwburg en haar rol in de fusie."

De fusie tussen Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Amsterdam kwam vorig jaar september rond. Vanaf het nieuwe seizoen voeren ze de nieuwe naam.