Tien kinderboeken zijn woensdagmiddag in Amsterdam bekroond met een Zilveren Griffel. 

Het gaat om de boeken Het lammetje dat een varken is (Pim Lammers), Handje? (Tjibbe Veldkamp), Toen ik (Joke van Leeuwen), Het gelukkige eiland (Marit Törnqvist), Lampje (Annet Schaap), Sabel (Suzanne Wouda), Wij waren hier eerst (Joukje Akveld), De zweetvoetenman (Annet Huizing), Was de aarde vroeger plat? (Bette Westera) en De zombietrein (Edward van de Vendel).

Op het Kinderboekenbal, dat op 2 oktober plaatsvindt, wordt duidelijk welke van de bekroonde boeken een Gouden Griffel krijgt. Twee weken voor de Kinderboekenweek, op 19 september, wordt in het Rijksmuseum bekendgemaakt welke van de Zilveren Penselen het Gouden Penseel wint.

Een Zilveren Penseel was er voor Heb jij misschien Olifant gezien? van David Barrow, Pippeloentje van Annie M.G. Schmidt en Fleur van der Weel, Dit is voor jou van Sanne te Loo en Konijnentango van Daan Remmerts de Vries plus Ingrid en Dieter Schubert. Ook Tori van Brian Elstak en Karin Amatmoekrim werd bekroond, net als En toen, Sheherazade, en toen? van Imme Dros en Annemarie van Haeringen, De wolven van Currumpaw van William Grill en Fabeldieren van Floortje Zwigtman en Ludwig Volbeda.

De Gouden Griffel is de belangrijkste prijs voor Nederlandse jeugdliteratuur. Het Gouden Penseel wordt uitgereikt aan de beste illustrator.