Zeg 'ns Aa-actrice Sjoukje Hooymaayer (77), bij wie enkele maanden geleden kanker werd gediagnosticeerd, wilde haar carrière op een waardige manier afronden.

De actrice kreeg haar diagnose tijdens de tournee van de musical My Fair Lady te horen. Ze heeft desondanks nog vijf voorstellingen gespeeld.

Op de vraag van de Volkskrant waarom ze dit nog heeft gedaan, antwoordt Hooymaayer: "Omdat ik me dat verdomme toch niet wilde laten afpakken! En omdat ik het goed wilde afronden. Je gaat toch niet door de achterdeur af, en dat het publiek dan zegt: van haar hebben we niets meer vernomen?"

De twee laatste voorstellingen vonden plaats in Carré. "Het is niet elke acteur gegeven afscheid te nemen in Carré, dus lucky me!"

Toen ze van de arts te horen kreeg dat ze eierstokkanker had, was de actrice naar eigen zeggen "doodkalm". "Ik hoefde niet eens te doen alsof. Ik dacht: oké, dit is het dus. En wat kan ik nu nog doen om het dragelijk te houden? En ook: wat valt er praktisch nog te regelen?"

De actrice liet al eerder weten dat ze zich niet laat behandelen, omdat de kans op genezing minimaal is. "Nu heb ik misschien nog een jaar te leven, of een paar maanden, of minder. Het kan ook elk moment ontploffen, mijn lichaam is wat dat betreft een tikkende tijdbom."