Schrijver Murat Isik schrijft het Boekenweekessay voor 2019. Het thema van de Boekenweek is De moeder de vrouw, naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff.

De 84ste Boekenweek vindt plaats van 23 tot en met 31 maart 2019. Onlangs werd bekendgemaakt dat Jan Siebelink het Boekenweekgeschenk gaat schrijven.

"Ik voel me zeer vereerd en ben trots om gevraagd te worden als schrijver van het Boekenweekessay. Het thema van de Boekenweek spreekt mij bijzonder aan, niet alleen omdat mijn eigen moeder een belangrijke vrouw in mijn leven is, maar ook omdat moeders een essentiële rol spelen in mijn romans", aldus Isik. "Ik vind het een mooie uitdaging om dit thema verder uit te werken in het Boekenweekessay."

In 2012 debuteerde Murat Isik (1977) met de roman Verloren grond, die tot op heden veertien drukken heeft beleefd. Hij won er de Bronzen Uil Publieksprijs mee en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. 

In 2017 verscheen zijn tweede roman Wees onzichtbaar. Hij won hiermee de Libris Literatuur Prijs 2018 en de Boekhandelsprijs 2018. De roman was tevens het Boek van het Jaar 2017 bij NRC Handelsblad en Bol.com. Wees onzichtbaar was ook genomineerd voor de BNG Bank Literatuurprijs en de Halewijnprijs.