Auteur Remco Campert heeft maandagmiddag de Kunstenpenning van de Akademie van Kunsten ontvangen. Academievoorzitter Gijs Scholten van Aschat heeft de onderscheiding uitgereikt bij de uitgeverij van de 88-jarige schrijver in ruste, De Bezige Bij in Amsterdam.

Scholten van Aschat prees het werk van Campert als "een spiegel van zijn tijd". "Verschillende naoorlogse generaties zijn met zijn literatuur opgegroeid en verscheidene van zijn prachtige zinnen zijn gemeengoed geworden in menig huishouden. Met een ogenschijnlijke maar onnavolgbare eenvoud weet Campert een bijzonder levensgevoel te vangen", aldus de voorzitter.

De Akademie van Kunsten heeft de Kunstenpenning onlangs in het leven geroepen voor mensen die zich in Nederland zeer verdienstelijk hebben gemaakt voor de kunsten.

Campert heeft de eerste penning ontvangen. De Akademie van Kunstenpenning, zoals de onderscheiding voluit heet, is ontworpen door Irma Boom en zal voortaan tweejaarlijks worden uitgereikt.

Remco Campert maakte eerder dit jaar bekend te stoppen met schrijven. "Hij is moe en oud en heeft genoeg geschreven", liet zijn familie toen via De Bezige Bij weten.

Het leven is vurrukkulluk

Campert maakte naam als dichter, romancier en columnist. Sinds de jaren vijftig bouwde hij een aanzienlijk oeuvre op. Bekende werken zijn onder meer Het leven is vurrukkulluk uit 1961 en Een liefde in Parijs uit 2004.

Het leven is vurrukkulluk werd verfilmd en kwam in 2018 uit. Géza Weisz, Reinout Scholten van Aschat en Romy Lauwers speelden daarin de hoofdrollen.

De Akademie van Kunsten is een Nederlandse organisatie die in 2014 is opgericht door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.