Schrijver Willem Asman heeft woensdag de BookSpot Gouden Strop gewonnen. De auteur krijgt voor zijn boek Enter de prijs, die bestaat uit een bedrag van 20.000 euro.

Juryvoorzitter Anniko van Santen heeft de prijs aan Asman uitgereikt. De auteur werd in het juryrapport geprezen om "zijn gewoven web van plotlijnen". 

"Asman schrijft in een tempo dat je naar adem laat happen, maar in een stijl en opzet die het bijna onmogelijk maken het boek aan de kant te leggen. Dit doet hij ook met een vleugje verfijnde humor."

Overige genomineerden waren Akte van berouw van Chris Houtman, Bling Bling 2: De Zaventemmers van Jan Van der Cruysse en Broertje van Michael Berg.

Schaduwprijs

De BookSpot Schaduwprijs, die bedoeld is voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige thrillerdebuut, ging naar Eva Keuris en haar boek Over het spoor. Zij was ook genomineerd voor de Gouden Strop.

Keuris heeft volgens de jury "een stijlvast en meeslepend proza" geschreven, "waarin op vakkundige wijze de spanning wordt opgebouwd die de lezer tot het laatst in zijn greep houdt".

De uitreiking is de aftrap naar de Spannende Boeken Weken in de boekhandels. De Gouden Strop bestaat nu 32 jaar en heet sinds kort voluit BookSpot Gouden Strop. De prijs is recent door BookSpot verdubbeld naar 20.000 euro.