De provincie Groningen heeft cultureel gezien het meeste te bieden van alle provincies. Zeeland staat op de tweede plaats en Noord-Holland op de derde. Hekkensluiter is Flevoland.

Die rangorde is te vinden in de nieuwe Atlas voor Gemeenten, die woensdagmiddag in Leeuwarden wordt gepresenteerd.

Deze regionale cultuurindex over gemeenten en provincies is samengesteld door onder andere de Boekmanstichting. Gelet is op omvang en variëteit van het culturele aanbod aan de hand van twintig indicatoren op de gebieden podiumkunsten, erfgoed, beeldende kunst, letteren en film.

Op de lijst van de vijftig bekeken gemeenten staat Amsterdam op één, gevolgd door Maastricht en Leeuwarden. Rotterdam moet het doen met de zeventiende plaats.

De andere grote steden, Utrecht en Den Haag, eindigen hoger, op respectievelijk de vierde en de dertiende plaats. Spijkenisse bungelt helemaal onderaan.

Aanbod

De onderzoekers verrekenden alle gegevens naar wat die betekenen per inwoner. Zo komt een matig bevolkte omgeving met veel aanbod hoog uit. De lage notering van het dichtbevolkte Rotterdam heeft vooral te maken met het geringe aanbod van cultureel erfgoed zoals monumenten in de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste stad.

Toch valt ook het aanbod van podiumkunsten er per hoofd van de bevolking wat tegen, aldus een van de onderzoekers.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!