Een goed bewaarde eerste uitgave van de Atlas Maior (1662) van de Nederlandse cartograaf Joan Blaeu is voor 600.000 euro onder de hamer gegaan bij het veilinghuis Arenberg Auctions in Brussel.

Het veilinghuis meldt zondag dat een Belgische privéverzamelaar het elfdelige werk heeft gekocht. Deskundigen hadden verwacht dat de Atlas Maior tussen de 250.000 en 350.000 euro zou opleveren. 

De wereldberoemde atlas bevat gedetailleerde beschrijvingen van alle landen in de wereld. Het werk werd tussen 1662 en 1665 in elf delen uitgegeven. Daarnaast bevat het ruim 590 kaarten die allemaal met de hand zijn ingekleurd.

Ook telt het werk ruim drieduizend pagina's tekst met beschrijvingen van continenten, streken, landen en regio's. Om die reden wordt de Atlas Maior door experts wel de 'Google Maps van de zeventiende eeuw' genoemd.

Atlas uit zeventiende eeuw gepresenteerd voor veiling
67
Atlas uit zeventiende eeuw gepresenteerd voor veiling

Joan Blaeu

De uitgever, drukker en cartograaf Joan Blaeu is aan het eind van de zestiende eeuw in Amsterdam geboren. Hij overleed in 1673. Blaeu en zijn vader Willem Jansz waren de belangrijkste kaartenmakers van hun tijd. Zij verzamelden de gegevens die de Hollandse schepen vanuit de hele wereld mee terugnamen naar Amsterdam.

Het boekwerk is opgenomen in de Canon van Nederland; een overzicht van vijftig personen, voorwerpen en gebeurtenissen die de geschiedenis van Nederland samenvatten. Ook staat het op de Werelderfgoedlijst UNESCO.

Twee Nederlandstalige exemplaren van de Atlas Maior zijn te vinden in de bibliotheek van de Universiteit Utrecht, die een van de boeken ook online heeft staan.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je ’s nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!